Apr 3, 2013

Final Post Bandung Jakarta Trip Expenses / Belanja-won

 
              Salam, dear all...this going to be the final post of my solo trip to bandung and Jakarta.. basically in this post, i will share my total expenses..friendly reminder that it may be pricey as i am all alone by myself.. and utmost all, i must prepare to pay more than what i expected..

1ST DAY BANDUNG
 
- Ticket Flight (KL/Bandung) = RM97.20
- Ticket Jakara - KL = 366.6KRP
- Dari rumah menuju ke KTM Rawang - Free of charge sebab kawan tumpangkan
- Dari KTM Rawang ke KL Sentral - RM4.00
- KL Sentral ke LCCT return = RM15.40
- Minum dan makan sementara tunggu flight = RM10.00
- Taxi dari Bandung Sasteranegara Airport ke Unique Guesthouse = 15 KRP

2ND DAY BANDUNG
 
- Berjalan dari Unique Guesthouse ke Pasar Bharu = Free of Charge
- Pasar Bharu shopping, tudung bawal 3 helai = 30KRP
- Telekung Satin  = 50KRP
- Kebaya Indonesia 2 helai (harga pecah telur) = 300KRP
- Kain batik lepas + Baju chiffon biru  + baju chiffon hijau tua = 225 KRP
- Seluar chiffon Hijau = 100KRP
- 5 helai T-shirt Bandung = 175KRP
- Makan tengah hari di pasar bharu (nasi bebek) = 36KRP
- Menaiki teksi dari Pasar Bharu ke Cihampelas Walk = 40KRP
- Beli 3 helai seluar saiz 54 untuk abah = 229KRP
- Beli 2 paket kerepek pisang keju + coklat = 15KRP
- Naik angkut dari Cihampelas walk ke Jalan Kebun Jeruk = 5KRP
-  Menaiki angkut dari hotel ke Alun-alun = 10KRP
-  Beli seliper shawllow di K-mart + mineral water = 48 KRP
-  Beli sehelai seluar cotton (emergency) = 68KRP
-  Balik dari Alun-alun ke hotel = 10KRP
- Sewa Internet di cybercaf√© kecil cenonit = 8KRP 
 
3RD DAY BANDUNG
 
- Colengan / Tapai = 15 KRP
- Charge masuk ke Tangkuban Perahu = 75KRP
- Bayar duit pendahuluan pada pak supir = 500 KRP
- Jus Alpokat + jus blueberry di Kampung Daun = 65KRP
- Rumah Mode = tiada membeli apa apa
- Rumah Tas = tiada membeli apa apa
- Bakso di kedai ala ala sinetron = 15 KRP
- Baju Kain Chiffon 6 helai di Grutty Mall =  322KRP
- Bag kulit Jeep = 165KRP
- Kerak telur = 5KRP
- Balik ke hotel dengan pak supir
 
 4th DAY BANDUNG - JAKARTA
 
- Pasar Bahru second round, Telekung Jumpsuit Backpack = 70KRP
- Telekung Warna Pink Sutera = 300KRP
- Fridge Magnet Beli dar budak lalu lalang kat Pasar Bharu = 20KRP/6 pieces
- Kerepek Pisang di kedai unknown = 30KRP 
- Tips untuk Ben, tourguide Pasar Bharu = 50KRP
- Kek Kartika Sari = 45KRP
- Beg tangan Merah delima Rumah Tas = 300KRP
- Tauhu Goreng depan Elizabeth = foc. pak supir belanja
- Pisang Amblon = 5KRP
- Highway Cipularang = Tiada apa yang di belanjakan di sini
- Sampai di Jakarta, dinner kuey teow Kungfu = 50KRP
- Hotel Feodora rate per nite = 285KRP
 
 
5th DAY JAKARTA
 
- Breakfast provided by hotel = Foc
- Tugu Monas entrance = Foc
- Key chain sourvenir Tugu Monas = RM15 / 10 pieces
- Bertolak ke airport dan bayar Jakarta airport charges = 75KRP
- Selasaikan saki baki hutang dengan Pak Supir = 1250KRP

- And said goodbye.. =)
 
Conclusion, i spent about RM 141.60 + 5, 412.6 KRP untuk solo trip ini selama 5H4M.. iaitu lebih kurang dalam RM1850.. terlebih sikit dari bajet..almaklum la, solo.. pegi mana mana kena bahagi dengan satu.. kalau u all pegi ramai ramai, lagi jimat. tu pun shopping terlebih sudah..  nak g bandung, tak payah nak bajet sgt! hahaha

So guys, sepanjang i di sana, i di temani oleh Pak Hadi. Orangnya sangat baik, sempoi, lawak, gatal tapi sentiasa ingat kepada bini (setia namanya) dan yang paling penting friendly. Dia jaga hati customer dengan baik dan menjaga batas.. pergaulannya agak "terang benderang", maka kena la ready dengan kejutan coz he just cant get the right word! hahah.. sometimes masa dia bercerita and dia hadapi kesulitan nak describe something dlm bahasa Melayu, lantas gampang aja perkataan "kejutan" itu terpacul keluar dari mulutnya...wahaha... this is fun thou!
 
beliau bekerja dengan abang tirinya nama, Pak Angga..sebelum i sampai indon, i communicate dengan Pak Angga a lot..dia simple je and allow negotiation...really nice..before i angkat bag and say good bye to Pak Hadi, dia kol and minta ampun maaf klu ada salah silap.. alah, rileks la pak.. no big deal.. jangan lupa klu dtg mesia, saya bisa jadi mak supir.. heheh
 
 
FB Pak Angga / Hp no dia : +6282126272090 .. 
bisa text je dia.. dia akn jawab.. tapi nak nego, lebih senang di fb.. hint: dia selalu online malam.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...