Feb 25, 2013

Solo Backpack Bandung-Jakarta Part 4

 
continue my 3rd day post... so selepas pulang dari Kampung Daun (entry lepas)......
 
12.00 pm : perjalanan di teruskan ke central of bandung semula..kali ini, i minta pak supir bawa ke Rumah MODE!! start berangan rangan nak beli barang branded kat sini konon... tapi i was surprised that rumah mode nih kecil giler, macam mane i nak shopping lebih nih?? ..i thought that i will somehow be as large as JPO, but i was mistaken..1 house is for garments, 1 house is for beg and the another is for shoes.. hmmm, barang kat sini memang la branded but since pilihan sikit sangat, i rasa moody tetiba...hehehe.. perasaan nak shopping terus sloping down.....in the end, i tak beli pape pun..believe me or not, i spend less than an hour kat Rumah Mode! surprise?? yup....as the place getting crowded, lagi la i rasa nak tinggalkan rumah mode cepat cepat..
 
anyway, if you feel rumah mode best, pegi je la..its just my opinion.. human have diff taste and preferance..
 
2.00 pm : on the way balik dari rumah mode, pak supir tanya mahu singgah di Paris Van Java tak?? i macam berbelah bagi sebab kalau boleh i tak nak la PVJ tuh sama je macam Rumah Mode... so i tengok jam and decided to skip PVJ! so, sampai sekarang i tak tahu PVJ tuh mcm mane, sebab i lalu je depan PVJ (takpe la, next time kalau pegi bandung, boleh singgah PVJ kot....)  i tak rasa rugi pun  tak pegi PVJ sebab i rasa, more or less baju dia sama macam kat Rumah Mode...hehe..wat a pretty brave assumption!
 
setakat lalu ambil rasa, bau dan warna.. insyallah one day, i pegi pvj pulak..
 
2.30 pm : menuju Rumah Tas.. kali ini, bercadang nak beli beg.. so pak supir bawa lah daku pergi (nyayian Kaka).. Jalan agak jem sikit.. sesampai je di Rumah Tas, mata macam berpinar-pinar..mak aihh, beg yang di jual di sini banyak sangat pilihan dan cantik cantik....harga of cos lah lagi murah..i spend 1 1/2 hours kat sini, just untuk survey dulu... pelbagai jenama ada, example Coach, Gucci, Salvatore, MNG, Guess and etc..the price is insanely cheap! But remember, beg yang berjenama tuh masing masing ada gred A, B  and C... i tak paham pun tentang gred gred tuh semua sebab for me, kalau original, sepatutnya takde gred la kan? it shoud just be the Original la kan?? well, i pun tak arif sangat.. i guess maybe i'm not a big fan of barang branded nih, so i tak tahu.. =) i didnt buy anything yet kat sini because i plan to come to rumah tas again, right after i dah cukup survey kat Cibaduyut dan Pasar Bharu esok.. yup, there will be a second round of shopping...bahahahah..
 
Rumah Tas..sorry la, tak sempat ambil gambar kat dalam.. privay controlled sket
 
4.00 pm - 5.00 pm : perut dah lapar and walaupun i tak boleh solat,  i rasa pak supir tak solat lagi..so i cakap dengan dia, pak jom makan dan kemudian solat...dia OK dan terus ajak gi makan Bakso kat satu kedai favourite dia..seriously apa sahaja dia suggest, kalau bab makan nih, i on je..i pun tak make up any list-of-food-to-try when i planned for this trip ..plus, i bukan jenis orang yang memilih dalam bab makan...ramai orang yang tak berani nak makan sembarangan kat sana but as for me, alhamdulillah...sepanjang trip ini, perut i behave! =) bakso kat indon nih lain sikit rupanya dari bakso di malaysia..sup nya jernih putih..kat sini, i rasa yang paling sedap itulah yang paling tawar sebenarnya kat mesia..hahahah... i layankan je la...dah orang sunda kata best, makan diam diam sudah!! Selepas makan, kami pergi ke sebuah masjid..masjid di sini unik...nama je masjid tapi location kat tengah tengah antara rumah teres setinggan...hasil barakah orang sana bersedekah, walaupun tak mewah tapi tetap cantik dan tenang.. =) di tambah pulak hujan turun rintik rintik, fuhh... syahdu betul perasaan ketika tuh..
 
makan bakso di kedai ala ala sinetron indon.. feeling habes! muka pun dah mcam indon.. huhu
 
duduk di kawasan lorong kecil luar masjid sementara tunggu supir solat..
 
kanak-kanak sedang ngajian.. alhamdulillah..
 
5.00 pm : lepas solat, i ajak pak supir untuk beli pulsa (sim card dalam bahasa indonesia)...kedai jual pulsa tuh berada di sebelah kedai Bakso..i beli Simpati sebab ingat, senang nak communicate dengan pak supir...kekadang, pak supir i nih suka menyorokkan diri untuk cari port merokok..kekadang bila masa dia boring tunggu i shopping, dia pegi la jumpa dengan kengkawan sesama supir  ... thus, i ingat better beli pulsa, so that i takde la tercari cari dia bila sampai parking lot .. kadang kadang, dia drop kan i kat tempat lain, dan dia parking kat tempat lain.., klu ada pulsa, i boleh la call dia kata i tunggu kat memana.. kan senang..walaupun pak supir i merokok, dia tetap menghormati customer dia.. dia tak rokok depan depan... i tanya dia bape kotak sehari, dia jawab 2 kotak! mai god! pak, tak takut mati cepat ke? nanti anak bini, sapa nak suap makan?  dia kata rokok dan orang indon itu mcm adik beradik, tak boleh putus...adeihhhh, dah memang budaya diorang suka mengambir kan, nak buat guane..pak oh pak!
 
straight terus dah nampak tempat nak beli pulsa simpati..
 
6.00 pm - 9.00pm : selepas sudah kenyang dan sim card dah ada, langkah lebih panjang di atur.. kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu Cibaduyut!!! cibaduyut adalah local area yang menjual pelbagai jenis barang barang kulit dan harganya amat amat amat la murah..shopping kat sana sangat heavan.. rugi kalau tak beli..di cibaduyut, siap ada terminal bas lagi untuk pelancong datang melawat dan shopping... masa i pergi, ada beberapa rombongan bas dari Jakarta yang datang....tempat ini memang popular untuk orang local indon kot...di sini, ada satu mall nama Grutty.. mall ini jual barangan dari hujung kaki ke hujung kepala..suppose i beli beg atau kasut kulit, tapi kini sudah terbalik..boleh plak i gi shopping blouse chiffon kat sini...sebab size memang ngam, cantik dan yang paling penting murah..i beli sampai 6 helai baju chiffon kat sini and i only spent rm100 for all of it!! maigod, dont you think its crazy?? ..kalau kat mesia mahu cecah RM300... kasut kulit di sepanjang kedai local di Cibaduyut ada mcm mcm design dan warna, mostly sesuai buat yang nak ke pejabat..walaupun buatan local, tapi comfort..i feel bad jugak la coz i tak beli kasut kat sini.. the size and cut really suit me well but dalam kepala hotak pikir " kat rumah tuh dah banyak kasut, buat apa nak beli lagi"..urgh, menyesal pulak dah!!
 
cibaduyut, sewaktu hujan..kelibat bas dari jakarta dan mall grutty.. sayangnya, i tak sempat singgah ke kedai jalanan sebab hujan factor utama malas nak gerak.
 
antara pilihan leather bag untuk kawan...harga around rm150 je..
 
ini dalam Mall Grutty.. kasut kulit original, only for RM50-RM60!! menyesal deyh, enggak di beli..
 
9.00 pm -12.00pm : balik dari cibaduyut, terus minta Pak Hadi bawa i jalan dan pusing satu Bandung..malam itu, kami ke Jalan Braga dan Gedung Satay dan lain lain tempat tak reti nak namakan... cuaca hujan rintik rintik dan sejuk, pasti menggamit rasa rindu pada bandung ketika  itu.. Pak Hadi bawa i ke pasar malam di Bandung untuk tengok kira kira ada barang yang ingin di beli tapi i malas la pulak nak turun, so setakat lalu je ..kemudian kami ke Gedung satay, sebuah kawasan pentadbiran bandung selain Alun-Alun...bangunan di sini mewah2 dan cantik cantik, almaklumlah, pejabat pentadbiran..semuanya di cat putih.. sementara lalu di jalanan, Pak Hadi suruh try makan kerak telur.. i lihat cara dia buat, senang je.. telur itik, di goreng macam nak buat telur dadar tanpa menggunakan minyak, kemudian di tabur sedikit garam, gula dan last sekali kelapa kering, serta tepung mende ntah, lantas siap! hmm, personally, menu kerak telur ini i tak boleh in sangat..huhu.. so i makan sikit je dan yang lain bagi kat pak adi, suh dia abeskan..pak kata sedap kan?? hah apa lagi, pak abes kan la..

jalan braga- kalau di mesia, di kira mcm Bukit Bintang pada waktu malam.. =) di sini, berkumpul seniman jalanan dan artist untuk tonjol bakat terhebat selain punyai kelab-kelab malam..
 
suasana malam yang hening, squating tumpang berteduh di bawah stall teh botol sambil tunggu budak siapkan "kerak telur", di kawasan gedung satay.. stall kerak telur kecil sangat, tak boleh nak tumpang sekaki.. =P
 
12.00pm : semasa dalam perjalanan ke kampung daun pagi tadi, i tanya pak adi, kenapa orang indon suka sangat dangdut..dia kata, tak semua.. sekarang dangdut mcm dah obselete..ramai yang kurang minat dan ramai juga sebenarnya yang malu walaupun nampak je macam menari tak reti malu..hohoho..i suruh dia tunjuk skill menari dangdut dia, terus pak adi buat gaya "macam tu macam nih" hah walaupun tengah drive,...bahahaha..pecah perut i gelakkan..serious la, Pak Adi nih sporting giler...and i pun giler, ajak ajak ayam, "pak, jom malam nih gi dangdut! kita lepak lepak je, tak payah la gelek"..dia kata "ok".. so now bila tiba malam, dah nak otw balik ke hotel, dia tanya i, nak ke dangdut tak?? terbeliak mata i!!! siap telan air liur berteguk teguk lagi..mak aih....i ajak memain je pun...adeiyh, boleh tahan jugak pak adi nih....i bagi alasan, "ari sudah malam..nanti kalau bini pak jumpa saya tengah menari dengan pak, habes saya jadi orang malaysia pertama yang kena ganyang!! enggak mauuu"...terus dia gelak..hahaha..dia kemudian hantar i ke hotel..dia ajak tu, bukanlah sebab dia gatal ke hape, dia just nak turutkan permintaan customer dia.. tu je..i kan giler, so bila jumpa orang sporting macam dia, memang naik syeikh la...haha
 
12.30 pm: sampai di hotel, duduk di lobby kejap sementara online.. then, i kepung kepang mandi..malam nih, terpaksa tidur lewat sikit sebab malam nih kena kemas bag..esok pagi pagi dah nak check out.. esok juga mahu teruskan perjalanan ke jakarta!! yehaa...
 
 atas katil bersepah dengan barang shopping..owh, penat giler nak pack barang wei..
 
2.00 am: barulah melelapkan diri..
 
end my third day in bandung awesomely.. i love spending time with my Pak hadi.. orangnya itu gatal-gatal tapi sayang-setia pada bini..orangnya jugak kelakar..setiap kali terpegang tangan perempuan juru duit, setiap kali itu la dia rating tangan perempuan itu lembut atau kasar.. tak boleh bla wa cakap sama lu..gagaga.. i cakap kat dia, pak biar muka tak cantik tapi tangan kasar, itu tandanya dia pandai buat kerja, terus dia angguk tanda setuju.. "iya, pak ngerti kok!" =)
thank you peeps for reading.. =)

18 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. takde la jalan sorang sorang..saya jalan dengan pak supir =)

      Delete
  3. nak mnta no supir tu leh ? brapa rate dia sehari ? mayb akan trvel sorng jg :) klu sudi bg d email princess.sakura5@yahoo.com .. thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai.. nama pak supir tuh pak hadi..nnti saya akan emailkan details ya =)

      Delete
    2. blh email kat sy x?nk tau rate pak supir jgk...hashimah.nayan@yahoo.com...reaaly need your help..sy p bandung next month..pg backpack jgk..

      Delete
    3. hai anonymous (mcm pelik)
      i'd emailed..my pleasure..

      Delete
  4. Hy nice blog, terima kasih atas perkongsian pengalamannya, boleh tak email saya mengenai detail Pak Hadi? Berapa bayaran untuk satu hari dan phone no? Thanks. Ni alamat email saya: alifamsyar@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.. have a nice day ahead..nnti saya akan email. =)

      Delete
  5. Salam, emailkan saya cntct no n rate pak supir tu, tq!!
    virtuesynkryd_2nd@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. http://shelterkuundercendawan.blogspot.com/ please refer to my last post ya =)

    ReplyDelete
  7. tahniah sbb berani travel sorg2.next journey gi mana

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. boleh refer ke post saya yang terakhir =)

      Delete
  9. Hi. Boleh email tak no pak supir. Planning to go there next month..prolly alone. Hehe. Farahrahmad@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Hi... Nak number Pak Supir boleh tak? Nak pergi Bandung August ni.
    Terima kasih ye... ahmad_najmuddin@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  11. Hi sis, sy ada email sis utk tau lebih lanjut psl pak supir yg sis guna di Bandung

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...