Feb 1, 2013

Backpack Trip Krabi - Final Post

                   So, ini adalah post terakhir aku pasal trip ke Krabi and Hat Yai..promise.. i will conclude everything dalam post kali ini..hehe..
 
                    so, pada 25th December, Selasa bermula lah perjalanan kami meninggalkan negara gajah putih.. kami bersiap siaga untuk pulang ke tanah air terchenta.. pagi itu di mulakan dengan breakfast di kedai makan tepi jalan sekitar Hat Yai dan rencana seterusnya menuju ke Dannok..i ingatkan Thailand cuti waktu Krismas, rupanya tidak..mereka semua bersekolah dan berkerja.. lengang giler jalan kat hat yai masa kami keluar pagi tersebut..
 
                    Dannok adalah boarder Malaysia Thailand, so orang sering kata barang kat sini murah murah.. i akui memang barang kat sini murah murah tapi kan, tak banyak pilihan la.. ada orang tuh, sedih sikit bila barang yang dia expect ada kat dannok tak de!..kesian dia..  but of cos kalau u nak beli t-shirt I love jadah jadah tuh, konfem kat Dannok lebih murah.. i beli T-shit Hat Yai and Thailand di sini.. RM9.00 per helai.. kalau di Ao Nang, they sell one for RM12..beza, memang berbeza... =) hehe.. dan sekiranya anda manusia gangster, maka boleh la shopping pistol kat sini...melambak lambak di jual di sini.. seriously, i fed up betul dengan perangai mamat mamat yang shopping pistol di sini.. ada satu ketika, waktu i tengah layan shopping baju kat sini, tetiba ada dengar bunyi tembakan...kepala hotak kau! kalau nak test power pun, bersesuaian dengan tempat la kan...hishy... 
 
                      Kami shopping2 di dannok lebih kurang 1 1/2 jam dan kemudian berjalan kaki 5 minit menuju ke imegresen thailand..dalam 15 minit je, semua orang lepas.. senang bangat deyh!! hehe..so kami menaiki van abang nuar semula dan teruskan perjalanan merentasi negeri Perlis Indera Kayangan  menuju ke perhentian gurun untuk next pit stop... di RnR Gurun, kami rehatkan badan, makan tengah hari dan menunaikan solat..
 
                   Straight dari Gurun, kami bertolak ke Pulau Pinang menghantar pulang batch yang pertama, iaitu Kung Pow dan Satri...waktu ketika itu adalah azan asar...bye korunk... moga ke temu lagi..terusan, kami menuju ke Kuala Lumpur dan batch kedua adalah idzam and i...waktu tuh dalam pukul 9pm...i takde kawan yang boleh ambil so nak tak nak, kena tumpang idzam..selamat la budak sorang nih baik (berani dia tinggalkan aku sorang sorang kat RnR?! hahah) i sampai rumah pukul 12.30 am and without any delay tanpa mandi, terus menuju ke katil yang empuk dan tidur.. as simple as that my life as a backpacker.. =) Geng yang lain meneruskan perjalanan ke Putrajaya and there we off.. =)
 
so, let me share you my total expenses of the whole trip kat sana..
 
RM 350 kos wajib.
- Trasnportation Van dari M'sia-Krabi-M'sia + hotel di Ao Nang + hotel Hat Yai + Toll + Island Hoping Package
 
Day 1
- Breakfast at Dannok - Rm11.00
- Lunch at Krabi Town - RM12.00
- Dinner Tom Yam kat Krabi Town - Rm28.00
- Seliper untuk jalan laju - RM10.00
- Sewa Plug Converter Hotel - RM10.00
- Light Drink Coke - RM2.00
 
 
Day 2
- Breakfast at Ao Nang - RM6.00
- Beli jajan kat 7E (No.2) - RM37.30 (bnyk giler sebab takut kat pulau nanti kebuluran)
- Makan malam di restaurant cantik - RM28.00
- Shopping beg (No.3) - RM23.00
- Shopping beg Gajah (No.8) - RM 16.00
- Shopping Notebook Krabi Special Version (No.7)- RM20.00
- Beli Fridge Magnet 5 biji di Ao Nang (No.5) - RM 20.00
- Beli air strawberry di Burger King Krabi Outlet - Rm6.50
- Sewa Motor di Ao Nang- RM25.00
 
Day 3
- Breakfast morning Ao Nang - RM8.00
- 7 Eleven - RM4.50
- Krabi Pearl Souvenir (penanda buku dan rempah ratus) - Rm17.70
- Entrance Emerald Pool - RM20.00
- Lunch Pak Tai (mee goreng) + cucuk cucuk di Emerald Pool - RM20
- Dinner set Tom yam di Hat Yai - RM28.00
- Wifi Internet Hotel Lanna Inn - RM10.00
- Shopping Bag di Pasar Malam Hat Yai (No.9) - RM35.00
- Shopping t-shitt Krabi - RM10.00
 
Day 4
- Breakfast roti canai - RM6.00
- Beli T-shirt di Dannok 2 helai (No.4) - RM18.00
- Beli mineral water and kudap kudap - RM10.00
 
so bila di kira balik, total expenses yang sebenar adalah RM 792.00....wohoooo...sebenarnya kalau i tak beli benda-benda yang merapu repek tuh, konfem total expenses boleh je dapat dalam RM600..
 
 
no 1. adalah pamplet free dari pihak hotel..
no 6. adalah batu karang dari Hong Island.. pun free..
 
ok guys, thanks a lot for reading all these post...kalau ada pertanyaan apa apa mengenai krabi atau travel guide ke Krabi, i boleh perkenalkan dengan Abang Nuar..dia bagus.. =)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...